top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Yazgan

Bir Elmas Gibi Parılda

Güncelleme tarihi: 17 Eyl

Avusturalyalı şarkıcı Sia'nın sözlerini yazdığı, Rihanna'nın söylediği, duyduğumuzda hemen hepimizin eşlik ettiği "Diamonds (İngilizce Elmaslar)" şarkısından ilhamla ve Francesco Cirillo'nun "Pomodoro Tekniği" ile sizleri yılın geri kalanında parıldamaya davet ediyoruz. Bize ilham veren bu şarkıyı yazıyı okurken tekrar duymak isterseniz diye Spotify listemize çoktan ekledik bile.


Bugün, yılın ikinci yarısının başlangıcında, geride bıraktığımız 6 ayı değerlendirmek ve kalanını planlamak için hepimize heyecan verici bir fırsat sunuyor. İlk günü Pazartesi olan yeni ayları sevdiğimiz kadar, bugün de olduğu gibi tatile ve hatta hafta sonuna denk gelen yıl ortalarını da seviyoruz.


A black planner notebook with gold foil details on a pink desk  and a fountain pen by the side with luxury feeling.

Yılın ilk yarısına ulaştığımız bugün, hedeflerimize ne kadar yaklaştığımızı görmek ve başarılarımızı kutlamak için eşsiz bir zaman. Ajandalarımıza ve planlayıcılarımıza göz attığımızda, ayın odağı olarak belirlediğimiz konulara ne kadar bağlı kaldığımızı netlikle görebiliriz. En önemli işlerimizi gerçekleştirmek için hangi adımları attığımızı ve hangi hedeflere ulaştığımızı değerlendirebiliriz. İlk yarıda geliştirdiğimiz alışkanlıkları ve bu alışkanlıkların üretkenliğimizi ne yönde etkilediğini kolaylıkla gözlemleyebilir ve, ayrıca bize ilham veren her şey ile hayatımızı nasıl daha da zenginleştirebileceğimize dair yeni fikirler elde edebiliriz.


Bugün, önümüzdeki ayları planlamak için de harika bir gün! Daha önceki yazılarımda bunları nasıl yapabileceğimize dair çeşitli yöntemlerden bahsettiğim için tekrar burada değinmeyeceğim. Bu yazımda zamanı etkin kullanmak ve üretkenlik konularına giriş yapacak ve biz bir elmas gibi parıldamaya hazırlanırken gücümüze güç katacak bir yöntemden, Pomodoro Tekniği'nden bahsedeceğim.

Dilerseniz gelin önce tarihçesiyle başlayalım. Pomodoro Tekniği, Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş bir zaman yönetimi tekniğidir. Francesco Cirillo, 1980'lerin başında üniversite öğrencisiyken, zamanını daha verimli kullanmak ve odaklanma becerilerini geliştirmek için bir yöntem arayışına girmiştir. Cirillo'nun Pomodoro Tekniği'ni yaratma hikayesi, mutfakta kullandığı bir mutfak saati olan "pomodoro" (İtalyanca'da domates) şeklindeki zamanlayıcıdan gelmektedir. İşte bu küçük zamanlayıcı, Cirillo'ya zamanı daha etkili bir şekilde kullanmak için parlak bir fikir vermiştir.


Cirillo, zamanı belli bir süre ile dilimlere bölmek ve bu süre boyunca tamamen odaklanmak fikrinden yola çıkarak Pomodoro Tekniği'ni geliştirmiştir. Tekniğin temel prensibi, bir görevi tamamlamak için 25 dakikalık kesintisiz çalışma dilimlerinin kullanılması ve her dilimin sonunda kısa bir mola verilmesidir. Bu 25 dakikalık çalışma süresi "bir pomodoro" olarak adlandırılır ve ardından 5 dakikalık bir mola verilir. Her dört pomodoro tamamlandığında ise daha uzun bir ara (genellikle 15-30 dakika) verilir.

Pomodoro Tekniği'nin amacı, zamanı yönetmek, odaklanmayı artırmak ve verimliliği optimize etmektir. Araştırmalar, düzenli kısa molalar vermenin, beyin yorgunluğunu azaltarak daha iyi odaklanmayı sağladığını, çalışma verimliliğini artırdığını ve yaratıcılığı olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Pomodoro Tekniği, zamanı daha küçük ve yönetilebilir dilimlere bölerken, onun sınırlı bir kaynak olduğunu bize hatırlatır ve mola süreleriyle dinlenmeye ve yeniden enerji kazanmaya olanak tanır.


"Bir Elmas Gibi Parılda."
A open planner notebook on a pink desk  and a notebook, a notepad by the side with luxury feeling.

Francesco Cirillo'nun Pomodoro Tekniği, 1980'lerin başında kendi kişisel ihtiyaçlarına cevap olarak geliştirdiği bu yöntem, bugün birçok insan tarafından zaman yönetimi ve üretkenlik alanında kullanılmaktadır. Dilerseniz şimdi siz de yılın ikinci yarısını planlarken bu tekniği kullanın. Saatinizi 25 dakikaya kurun ve şimdi planlamaya başlayın. Bu süre boyunca sadece bu göreve odaklanın ve dikkatinizi dağıtacak şeylerden kaçının. Her bir Pomodoro sonunda 5 dakikalık kısa bir mola verin. Bu mola süresinde, rahatlayın, biraz hareket edin, kendinize bir kahve veya çay hazırlayın ya da zihinsel olarak sizi dinlendiren bir şeyler yapın. Her dört Pomodoro'dan sonra daha uzun bir mola verin ve sonuçları yorumlarda bizlerle paylaşın.


Pomodoro Tekniği, birçok insan için iş verimliliğini artıran etkili bir yöntemdir. Ancak, her bir bireyin çalışma stilleri de farklıdır. Bu nedenle Pomodoro Tekniği'nin size en iyi faydayı nasıl sağlayacağını deneyerek keşfedebilirsiniz. Kendi iş ritminizi ve ihtiyaçlarınızı dikkate alarak Pomodoro sürelerini ayarlayabilir ve verimliliğinizi daha da artırabilirsiniz.

Hedeflerinizi gerçekleştirmek ve hayatınızda önemli bir değişim yaratmak için yılın tam ortası mükemmel bir zaman. Ajanda ve planlayıcılar size bu yolculukta rehberlik edebilir, disiplinli ve motive bir şekilde ilerlemenizi ve bir elmas gibi parıldamanızı sağlayabilir. Bunu bir de yeni teknikler ile desteklediğinizde nasıl parıldayacağınızı bir an için gözünüzde canlandırın ve Kişiselleştirme Hizmetimiz ile yeni planlayıcınızın kapağında adınızın yanına bir elmas sembolü basabileceğimizi aklınızda tutarak, eğer henüz bir ajanda ya da planlayıcıya sahip değilseniz özenle tasarladığımız hedef odaklı haftalık planlayıcımız ve günlük ajandamızdan oluşan Master Plan serisi ile tanışmak için mağazamızı şimdi ziyaret edin.

Çok sevgiler, Pınar

❤️

97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page